20 avgust – Projekt HHMS u Hrvatsku dovodi intenzivnu njegu već tokom ljeta do bolnice

0
406

02Zagreb – Hrvatskim građanima kojima zatreba hitna medicinska pomoć i najbrži mogući transport do bolnice, od devetog mjeseca će na raspolaganju biti dva specijalna helikoptera po prvi put uspostavljene hitne helikopterske medicinske službe (HHMS). Riječ je o pilot-projektu Ministarstva zdravlja, u potpunosti financiranom iz Svjetske banke kojim se hrvatskim pacijentima osigurava visoko kvalitetna i dostupna zdravstvena usluga kakvu već odavno imaju sve članice Evropske unije. Helikopteri opremljeni kao manje jedinice intenzivne njege, po prvi će put biti na raspolaganju i u Hrvatskoj, gdje se dosad medicinski helikopterski prevoz iznimno obavljao vojnim helikopterima koji mogu osigurati samo odgođeni sanitetski prevoz.

– Hitna helikopterska medicinska služba zahvaljujući odgovarajućoj medicinskoj opremi omogućit će početak liječenja već tokom prevoza pacijenata do bolnice – Hitna pomoć postaje dostupnija i kvalitetnija, jer HHMS helikopteri mogu slijetati i na neuređene, vrlo zahtjevne terene u neposrednu blizinu unesrećenog, čime se postižu i značajne uštede u odnosu na dosadašnji medicinski prevoz.

Ministar zdravlja prim. dr Siniša Varga osvrnuo se na važnost ovog projekta u sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava, koju Ministarstvo intenzivno provodi. „Hitna helikopterska medicinska služba po prvi će put u ravnopravan položaj staviti i one naše građane koji žive na otocima i u prometno slabije povezanim ruralnim sredinama, jer upravo je dostupna i kvalitetna zdravstvena usluga ono što kroz reformu želimo omogućiti svim građanima Republike Hrvatske. Uvjeren sam da će pilot projekt postaviti kvalitetne temelje za trajnu uspostavu HHMS-a u Hrvatskoj, kako bismo i u ovom segmentu zdravstvene usluge bili na razini standarda zemalja EU“, rekao je Varga.

Sve zemlje EU imaju dobro razvijen sistem civilne helikopterske hitne pomoći. Prva ju je 1970. uvela Njemačka, čija flota danas broji 51 helikopter i 77 baza, a samo su u prošloj godini imali 52.577 intervencija.