20. januar – Popuštaju mjere nakon dobrih vijesti iz bolnica – Francuska

0
93

Francuska će od početka februara popustiti pravila o radu od kuće te će dopustiti ponovno otvaranje noćnih klubova dvije nedelje nakon toga, rekao je premijer Jean Castex dodajući da se situacija u zemlji vezana uz covid-19 počela poboljšavati.

Ograničenja broja ljudi u sportskim dvoranama takođe će biti ukinuta početkom februara, a nakon zimskih praznika moglo bi doći i do popuštanja epidemioloških mjera u školama.

Castex je takođe najavio da će prema planu 24. januara biti uvedene covid potvrde, kojima se potvrđuje da je osoba vakcinisana, za ulazak na javna mjesta poput restorana, kafića, kina i za putovanje vozovima na velike udaljenosti.

Međutim, premijer je rekao novinarima da bi u slučaju znatnog smanjivanja rizika za javno zdravlje moglo doći do kasnijeg ukidanja covid potvrda.

Francuska je u poslednja 24 sata imala više od 425.000 novooboljelih osoba od covida-19. Stabilizovao se broj oboljelih koji su na intenzivnoj njezi, što omogućuje vladi određeni manevarski prostor.

Parlament je odobrio uvođenje covid potvrda, ali je još uvijek potrebna dozvola za uvođenje od strane Ustavnog suda. No, situacija s covid potvrdama izazvala je nove proteste.

Do sada je bio dovoljan negativan test na covid-19 za pristup javnim mjestima, a sada to više neće biti slučaj.

U međuvremenu, savjetodavno tijelo francuske vlade izjavilo je da će peti talas pandemije koronavirusa ostati na visokom, ali podnošljivom nivou sve do sredine marta.

Castex takođe potstiče roditelje da vakcinišu djecu starosti od 5 do 11 godina te je najavio da će od sada djeca u dobi od 12 do 17 godina moći primiti i treću, dodatnu dozu. Hina