20. jun – Aktivni slučaji infekcije COVID 19 rezultat importacije virusa iz Srbije

0
99

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo da uvede više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije i utvrdilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji.

Zbog širenja koronavirusa i povećanja broja aktivnih slučajeva infekcije u Rožajama od danas su na snazi privremene mjere za tu opštinu: zatvara se granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija), zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva. Mjera uključuje svadbene svečanosti, maturske proslave i dr, uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama, vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana i sahrane se obavljaju u krugu porodice.

Odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice. Građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.