22. jun – Standardi i protokoli u oblasti limfedema (Komora fizioterapeuta Crne Gore)

0
115

Kada govorimo o limfedemu slobodno možemo reći da se radi o javno-zdravstvenom problemu koji u velikom procentu pogađa radno aktivnu populaciju i kao takav značajno utiče na kvalitet života pacijenta te na njegovu radnu sposobnost i angažovanost, ističu iz Komore fizioterapeuta.

Kako objašnjavaju, u našoj populaciji najčešće se susrijeću sa sekundarnim limfedemom koji je posledica različitih hroničnih patoloških stanja ili terapijskih intervencija (hirurško liječenje i radijacija). Pacijenti sa ovim zdravstvenim problemom za sada nemaju u okviru javnog zdravstva instituciju kojoj se mogu obratiti u cilju rješavanja svog problema tako da svaki pacijent zasebno uspijeva ili ne da nađe modalitet kako da sebi pomogne.

Pisanje smjernica i protokola iz oblasti limfedema koje je pokrenula Komora fizioterapeuta Crne Gore (Komisija za izradu standarda i protokola iz oblasti limfedema) je samo prvi korak u pokušaju da se sa tim zdravstvenim problemom u prvom redu upoznaju zdravstveni radnici, a sve u cilju blagovremenog i kvalitetnog tretmana pacijenata sa ovom problematikom.

Uz dozvolu od International lymphedema Framework – ILF, za izradu ovih Standarda i protokola je korišćen Međunarodni konsenzus Najbolje prakse za upravljanje limfedemom kao model dokumenta za rad fizioterapeuta. Navedeni dokument je dostupan za besplatno preuzimanje na www.limpho.org/publications.

Standardi i protokoli u oblasti limfedema su napisani u saradnji sa Tamarom Košević iz Londona, UK, specijalistom primijenjene fizioterapije i limfedem specijalistom, predstavnicom LIHDA organizacije uz čiju pomoć se ostvarila saradnja sa  BLS – British Limphology Society i ILF, a koji će prvenstveno koristiti fizioterapeutima ali i drugim zdravstvenim radnicima u cilju sticanja teorijskih i praktičnih znanja iz pomenute problematike što će u budućnosti dovesti i do unapređenja znanja te formiranja centara u okviru zdravstvenog sistema koji će se baviti limfedemom.

Savjetnik i koautor Standarda i protokola iz oblasti limfedema je dr Nevenka Lukovac Janjić, specijalista interne medicine, subspecijalista onkolog.

Preporuka rukopisa za čitanje je napisana od strane dr Snežane Tauzović, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije.

Rad Komore fizioterapeuta Crne Gore je podržala, a Standarde i protokole u oblasti limfedema prepoznala i Nacionalna komisija za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlja Crne Gore.