20. maj – WHO iznijela ohrabrujuće podatke

0
60

Vakcine protiv covida-19 koje su odobrene i dostupne za sada su djelotvorne protiv “svih varijanti virusa”, poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se i dalje poštuju mjere opreza.

Iako se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Evropu, posebno kad je riječ o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, a potom je potvrđena u polovini od 50-ak zemalja u tom području.

– Pandemija nije gotova. To je prijetnja puna nepoznanica upozorila je Catherine Smallwood, zadužena za krizne situacije pri WHO-u za Evropu.

Po podacima WHO-a, u cijeloj regiji koja pokriva dio središnje Azije, broj novoinficiranih pao je za 60 posto za mjesec dana, s 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 sada.

– Idemo u dobrom smjeru, ali moramo ostati oprezni… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu dovesti do povećanja transmisije u Evropi – rekao je regionalni direktor, napominjući da esencijalna putovanja ostaju dopuštena.

Osim toga, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja mora pratiti jačanje napora koji se odnose na testiranje, praćenje kontakata, sekvenciranje varijanti virusa i vakcinisanje.

– Ne postoji nulti rizik. Vakcine su možda svjetlo na kraju tunela, ali ne smijemo dopustiti da nas to svijetlo zaslijepi – rekao je Kluge, prenosi Hina.