20. oktobar – Najveća stopa preminulih od korone na svijetu – Rumunija

0
24

Rumunija, jedna od najsiromašniji zemalja u EU, doživljava skok u broju smrtnih slučajeva povezanih sa koronom, pošto je četvrti talas pandemije uzeo maha. Koordinator rumunske kampanje za vakcinaciju Valeriu Gheorghita kaže da se Rumunija nalazi u istom scenariju kao i Italija prošle godine, piše eureporter.co.

U proljeće 2020. godine, na početku pandemije koronavirusa, Italija je bila najugroženija zemlja na svijetu. Broj inficiranih je rastao, a bolnice su bile preplavljene. U Rumuniji se ukupan broj slučajeva od početka pandemije povećao na 1,4 miliona, dok je broj preminulih premašio 42 hiljade.

Još jedan visoki rumunski zvaničnik koji se bavi pandemijom koronavirusa – šef jedinice za hitne slučajeva u zemlji – rekao je da poređenje trenutne situacije u Rumuniji i italijanskoj regiji Lombardija nije preuveličano i priznaje da je situacija veoma ozbiljna.

Nakon neuspješne kampanje vakcinacije, svi zvaničnici pozivaju ljude da se vakcinišu, ističući da je to jedini način da se prevaziđe četvrti talas pandemije, koji je postao toliko rasprostranjen, jer se Delta varijanta mnogo lakše širi.

Bolnice i odjeljenja intentenzivne njege širom zemlje preplavljene su pacijentima, a mediji stalno izvještavaju da nema dovoljno dostupnih kreveta za intenzivnu njegu. Situacija je takva da takvi kreveti postanu dostupni tek kada neki pacijent umre. U nekoliko bolnica u Bukureštu i gradu na sjeveroistoku Jaši, vozila hitne pomoći čekaju u redu ispred bolnica da kreveti postanu dostupni.

– Ako se trenutni tok nastavi, za jedan ili dva dana, zdravstveni sistem će se urušiti jer već nemamo dovoljno mjesta za smještaj bolesnih – rekla je Katalin Apostolesku, direktroka bolnice Matei Bals u Bukureštu, gdje je popunjenost kapaciteta 110 odsto, prenosi Al Džazira.

Prvi put od početka pandemije, Rumunija razmatra prebacivanje 200 do 300 pacijenata van zemlje na liječenje, usred, kako viši zvaničnici pripisuju, zdravstvene katastrofe. Pandemija je pogoršala probleme sa kojima se zdravstveni sistem u zemlji nedovoljno finansira i ima nedovoljan broj zaposlenih. Prošle nedjelje u požar u bolnici poginulo je sedam pacijenata, što je treći takav incident u Rumuniji za manje od godinu dana.

U sporoj kampanji vakcinacije u zemlji došlo je do imunizacije tek trećine populacije koja ispunjava uslove, prenosi Nova.rs.