20 oktobar – ODATA POČAST PROF. DR VLADIMIRU PEŠIĆU U SVIJETU BIOLOGA

0
319

Nova vrsta insekta Hydraena vladimiri, otkrivena u izvorima drugog najvećeg ostrva u Grčkoj, ostrva Evia, dobila je ime u čast prof. dr Vladimira Pešića. Opisao je profesor Manfred Jach iz Prirodnjačkog Muzeja u Beču, vodeći svjetski ekspert za grupu tvrdokrilaca (Coleoptera).
– U oblasti biologije jedna od najvećih časti za svakog naučnika je da nova vrsta bude nazvana po vama. Ovo je deseta vrsta koja je dobila ime u moju čast – kazao je profesor Pešić.
On je naveo i koje vrste su nazvane po njemu, a među njima su Bithynia pesici, vrsta puža koji naseljava potoke u Turskoj, Empitrombium pesici, vrsta larvi otkrivena u sjevernom Iranu, koja najbliže srodnike ima u Sjedinjenim američkim državama, vrsta Isoperla pesici naseljava izvore i rijeke u centralnom dijelu Crne Gore.
– Vrsta vodenih crva Gordius pesici, u narodu poznata kao “konjske dlake koje ožive”, opisana je na osnovu istraživanja u Crnoj Gori. Ova vrsta utiče na nervni sistem svojih kopnenih domaćina kao parazit, mjenjajući im ponašanje tako da ih usmjerava prema vodenim staništima. Kopneni domaćin skače u vodeno stanište, davi se i u tom momentu iz njih izlaze odrasli primjerci ove vrste koje ostatak života provode ne hraneći se – naveo je Pešić.
Među ostalim vrstama nazvanim po našem naučniku su Lanzaia pesici, vrsta puža u podzemnim vodama centralnog dijela Crne Gore, Hydraena pesici, vrsta insekta koji živi u izvorima pustinjskih oblasti između Irana i Avganistana, vrsta Arrenurus pesici, u stajaćim vodama Australije, Trachyuropoda pesici, koja živi u šumskoj stelji ili šumskoj prostirci od opalog lišća, poznata je samo sa Ostrva Sveta Lucija u Karipskom Moru, dok vrsta Galumna vladopesici živi u mahovini na ostrvu Luzon (Filipini).