20. septembar – Evropska agencija za ljekove demantovala američkog predsjednika – EMA

0
33

Funkcioner Evropske agencije za ljekove (EMA) je rekao da pandemija covida-19 nije gotova, suprotno američkom predsjedniku Joeu Bidenu koji je rekao da je ona završila.

– Mi u Evropi i dalje smatramo da pandemija traje te je važno da se članice pripreme za kampanju vakcinacije, posebno adaptiranim vakcinama koja će spriječiti daljnje širenje ove bolesti na kontinentu – rekao je Steffen Thirstrup iz EMA-e, pozivajući se na nove vakcine prilagođene novim varijantama virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da pandemija ostaje globalna kriza, no da je kraj na vidiku ako će države koristiti alate koji su im na raspolaganju. Funkcioneri EMA-e su tokom konferencije za medije ponovili poziv izvršne direktorice Emer Cooke da se Evropljani vakcinišu booster dozom u narednim mjesecima. EMA je proteklih nedjelja podržala niz vakcina adaptiranih protiv omikron soja kao boostere da bi se smanjio rast broja zaraza tokom jeseni i zime.

Čelnik te agencije za strategiju vakcinacije Marco Cavaleri rekao je da se razmatra upotreba adaptiranih vakcina za temeljnu vakcinaciju te da se razgovara o vrstama podataka koji bi podržali takvo odobrenje. Hina