22. februar – Počinje vakcinacija zdravstvenih radnika

0
71

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Danilo Jokić potvrdio je za Pobjedu da vakcinacija u toj ustanovi počinje u podne te da je sve spremno.
– Vakcinacija će početi u Domu zdravlja na Pobrežju. Opredijeljeno je 150 doza vakcina i one su smještene u frižiderima na postavljenim punktovima. Sve je spremno. Ekipe su pripremljene i napravljena je lista – rekao je dr Jokić.

On je podsjetio da je za glavni grad postavljeno šest punktova, po jedan u opštinama Tuzi i Golubovci. Što se tiče Podgorice, punktovi će biti postavljeni u domovima zdravlja Stara varoš, Vojno-medicinski centar, kao i Gornja Gorica i Pobrežje. Pregovara se i sa upravom glavnog grada oko ustupanja prostora Sportskog centra Morača.

Srbija je prošle sedmice našoj zemlji donirala prvi kontingent od 2.000 doza ruskih vakcina Sputnjik V. Biće poslato još toliko kako bi se revakcinisale te osobe. Revakcinacija se obavlja nakon tri sedmice. Taj broj neće biti dovoljan da pokrije sve zdravstvene radnike, ali je Institut za javno zdravlje tu količunu podijelio ravnomjerno prema zdravstvenim ustanovama u svim crnogorskim opštinama.

Kako je ranije saopštila ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović do kraja ovog mjeseca trebalo bi da stigne donacija 30.000 kineskih vakcina Sinofarm. Do kraja februara očekuje se još 5.000 Sputnjik V vakcina, a do kraja marta još 50.000 doza te vakcine.

Kako bi se olakšao postupak vakcinacije građana, formiran je i jedinstveni broj 1717 koji će služiti samo u te svrhe.