21. januar – Ukidaju gotovo sve kovid mjere – Irska

0
92

Irska ukida gotovo sve kovid restrikcije jer veliko povećanje broja zaraženih nije dovelo do velikog povećanja broja ljudi koji trebaju bolničko liječenje, rekla je ministarka pravosuđa Helen McEntee.

Irska je sredinom januara imala drugu najveću incidenciju zaraženih koronavirusom u Evropi, ali i jednu od najvećih stopa imunizacije booster dozom pa je broj teško bolesnih od covida-19 puno manji nego u prethodnom talasu.

Po savjetu funkcionera za javno zdravlje, vlada je odlučila da se barovi i restorani više neće morati zatvarati u 20 sati, što je bilo uvedeno prošle godine kada se pojavio omikron, niti tražiti od gostiju dokaz o vakcinaciji. Moći će da rade punim kapacitetom. No nošenje maski u javnom prevozu i u trgovinama ostaje za sada na snazi.

– Sretna sam što mogu reći da će od sutra u 18 sati velika većina restrikcija koje su, s prekidima, na snazi gotovo dvije godine biti ukinute – rekla je ministrica Helen McEntee u video poruci objavljenoj na Instagramu nakon sastanka vlade. Net.hr