22. decembar – Odobren prvi lijek protiv korone koji se može koristiti i kod kuće – SAD

0
100

Američka agencija za hranu i ljekove  (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv covid-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu upotrebu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja varijante omikron.

Podaci iz kliničkog ispitivanja Pfizerovog lijeka pokazali su da je učinkovit 90 posto u sprječavanju hospitalizacija i smrti pacijenata u kojih je visok rizik da razviju ozbiljan oblik bolesti.

Podaci nedavnih laboratorijskih ispitivanja upućuju na to da lijek djeluje i protiv omikrona.

Agencija je odobrila taj lijek koji se uzima u obliku tablete za liječenje odraslih pacijenata s visokim rizikom od 12 godina nadalje i to izvan bolnica.

Iz farmaceutske kompanije Pfizer su kazali da su spremni odmah početi isporučivati lijek u Sjedinjenim Državama i povećali su projekcije svoje proizvodnje sa 80 miliona tretmana na 120 miliona u 2022. godini.

Ugovor američke vlade za 10 miliona tretmana Pfizerovim lijekom utvrđen je na 530 dolara po tretmanu.

Tablete Pfizera, zajedno sa starijim antivirusnim lijekom koji se naziva Ritonavir, prodavaće se pod imenom Paxlovid.

Tretman se sastoji u uzimanju dvije tablete na dan, svakih 12 sati tokom pet dana čim se bolest dijagnostikuje i u roku od pet dana od pojave simptoma.

Pfizer planira da podnese novi zahtjev agenciji FDA u 2022. godini kako bi omogućio trajno odobrenje.

Evropska agencija za ljekove već je je hitnim postupkom odobrila Paxlovid.

U SAD-u je već zatraženo odobrenje za drugi oralni lijek protiv covida-a, takođe u tableti, a razvila ga je laboratorija Merck, a van SAD-a poznat je pod imenom MSD.

Drugi lijek, Molnupiravir, već je dobio pozitivno mišljenje nezavisnog tijela uprkos tome što mu je djelotvornost niža nego što se isprva ocjenjivalo i uprkos zabrinutosti za trudnice. Hina