22. januar – Obilježena Evropska nedjelja prevencije karcinoma grlića materice

0
267

02Dom zdravlja Podgorica obilježio je Evropsku nedjelju prevencije karcinoma grlića materice, koja se ove godine obilježava od 22. do 27. januara.
U šoping centru Delta city ljekarski timovi Doma zdravlja Podgorica velikom broju zainteresovanih sugrađanki davao je informacije i preporuke o samoj bolesti, liječenju i prevenciji, a podijeljen je promotovni edukativni materijal, koji su pripremili ljekari Doma zdravlja Podgorica.
Rak grlića materice je jedna od najučestalijih malignih bolesti kod žena u svijetu i kod nas. Prema statističkim podacima stopa obolijevanja je 18 žena na 100 hiljada stanovnika. Bolest se može prevenirati, ali i uspješno liječiti ako se otkrije u ranoj fazi. U Domu zdravlja Podgorica sprovodi se skrining program ranog otkivanja karcinoma grlića materice, koji obuhvata žene starosti od 25 do 64 godine. Cilj programa je da se preventivnim pregledima odazove najmanje 75% sugrađanki, čime bi se za osam godina incidence obolijevanja smanjila za 60%, a nakon deset godina sprovođenja programa očekivanja su da se smrtnost smanji za 50%.
Ranim otkrivanjem i uspješnim liječenjem, značajno se poboljšava kvalitet života žena, pospješuje očuvanje reproduktivnog zdravlja i sa ekonomskog aspekta, višestruko smanjuju troškovi liječenja.