22. oktobar – NATO šalje Crnoj Gori 20 respiratora

0
90

Crna Gora će kroz NATO povjerenički fond za odgovor na pandemiju dobiti 20 respiratora, saznaje Pobjeda. Respiratori će, kako saznajemo, biti isporučeni uskoro, čim budu završene procedure dostave sa crnogorskim vlastima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da će Crna Gora dobiti respiratore i zaštitnu opremu od Alijanse u borbi protiv koronavirusa, najavljujući da će pomoć biti poslata u narednom periodu.

– To je dokaz NATO solidarnosti i podrške jedni drugima. Ako bude potrebe, obezbijedućemo i drugu vrstu pomoć, osim respiratora – rekao je Stoltenberg.

NATO je saopštio da će do kraja oktobra ili novembra isporučiti Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji respiratore u cilju borbe protiv korona virusa.

– NATO saveznice Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobiće desetine respiratora i ukupno oko 1.5 miliona eura u medicinskim zalihama iz Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju – navedeno je u ranije objavljenom saopštenju.

U saopštenju NATO se navodi da je odluka o pomoći uslijedila nakon zahtjeva za pomoć ove tri zemlje NATO Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

NATO je formirao zalihe medicinske opreme za pružanje hitne podrške zemljama članicama ili partnerskim državama kojima je ona potrebna, a trgovina i skladištenje opreme vrši se preko Agencije za podršku i nabavke Alijanse (NSPA).

Iz Alijanse je saopšteno da je nekoliko saveznica dalo vrijedne donacije fondu, uključujući respiratore iz SAD i Mađarske, i lične zaštitne opreme iz Njemačke.