22. oktobar – REVOLUCIONARNI ZAHVAT: PARALIZOVANI MUŠKARAC PROHODAO

0
348

Zahvaljujući pionirskom zahvatu poljskih doktora Bugarin Derek Fidika prva je osoba na svijetu koja se oporavila nakon što su mu bili potpuno prerezani živci u leđnoj moždini.

Muškarac koji je nakon napada nožem ostao paralizovan od struka na dolje, uspio je ponovno pokrenuti svoje noge zahvaljujući pionirskom zahvatu poljskih doktora koji su pacijentu presadili nerve ćelije iz nosa u leđnu moždinu, što je plod dvanaestogodišnjih istraživanja.

Bugarin Derek Fidika prva je osoba na svijetu koja se oporavila nakon što su mu bili potpuno prerezani živci u leđnoj moždini, navodi se u članku objavljenom u utorak u naučnom časopisu Cell Transplantion.

 

„Za mene je ta operacija daleko značajnija od prvih čovjekovih koraka na Mjesecu“, rekao je profesor Geofrej Raisman s Neruološkog instituta na univerzitetu u Londonu.

Fidika može sada da hoda uz pomoć hodalice, upravlja vozilom i vrati se normalnom životu četiri godine nakon napada.

„Kada se to počelo vraćati, osjetio sam kao da ponovno počinjem živjeti, kao da sam se ponovno rodio. To je nevjerojatan osjećaj, teško ga je opisati“, rekao je Fidika u emisiji Panorama BBC.

Operaciju je izvela ekipa poljskih doktora koje je predvodio dr Pavel Tabakov sa univerziteta u Varšavi. Hirurzi  su upotrijebili olfaktivne nerve iz nosa pacijenta i na njima su uspjeli razviti tkivo prerezanih nervnih ćelija.

„Pacijent sada može pomijerati kukove, a mišići njegove lijeve noge znatno su se oporavili“, rekao je doktor Pavel.