22.septembar – Planirana značajna sredstva za zdravstvene ustanove na sjeveru

0
252

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Opštinama Rožaje, Berane i Petnjica i tom prilikom razgovarao sa menadžementom i ljekarima u tim zdravstvenim ustanovama, kao i sa predsjednicima opština. Cilj posjete bio je razmjena mišljenja o kvalitetu zdravstvene zaštite i mogućnostima za njeno poboljšanje, o kadrovskim i kapacitetima u opremi, a akcenat je stavljen na realizaciju projekta centralnog zakazivanja specijalistickih pregleda, kao i online zakazivanju kod izabranih ljekara, što su dva aktuelna projekta koje realizuju Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje.
Direktor doma zdravlja Rožaje, dr Hajran Kalač, kao i ljekari iz te zdravstvene ustanove zadovoljni su projektima koje realizuje Ministarstvo, ali i podrškom koju im pruža. Kroz projekat energetske efikasnosti, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Svjetskom bankom, planirana su značajna sredstva za rekonstrukciju tog objekta. Za nabavku opreme iz kapitalnog budžeta, za DZ Rožaje opredijeljeno je 66.000 eura. U cilju dugoročnog planiranja kadra Ministarstvo je uradilo plan sistematizacija, te je za DZ Rožaje data saglasnost za četiri specijalizacije.
U Opštoj bolnici Berane i tamošnjem Domu zdravlja, ministar dr Kenan Hrapović razgovarao je sa direktorima, dr Budimirom Dabetićem i dr Zuhrom Hadrović, kao i sa zaposlenima u tim ustanovama. Iz ove dvije ustanove su istakli da su zadovoljni projektom elektronskog zakazivanja. Opšta bolnica u Beranama iskazala je potrebu za opremom vrijednom preko 600.000 eura, a u narednom periodu ista će, pored ostalog, biti bogatija i za CT aparat, dva ultrazvučna aparata, opremu za patologiju i parnu sterilizaciju. U Domu zdravlja Berane, dobiće opremu u vrijednosti od oko 20.000 eura.
Na sastanku sa predsjednicima opština, Ejupom Nurkovićem, Dragoslavom Šćekićem i Samirom Agovićem, ministru Hrapoviću prenesene su ideje za unapređenje zdravstvene zaštite, kao i spremnost lokalnih uprava da daju svoj doprinos.
Posjeta je završena sastankom sa predsjednikom opštine Petnjica, Samirom Agovićem i obilaskom zdravstvene stanice u toj opštini. Na inicijativu Vlade i Ministarstva zdravlja, a u skladu sa potrebama ove opštine, planirano je da se uskoro pristupi realizciji otvranja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. U Opštini Petnjica kroz projekat energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima uloženo je 51.000 eura.