23. avgust – Laparaskopske operacije na bubrezima

0
368

Urolozi Klinike za urologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), na čelu sa direktorom te klinike dr Petrom Kavarićem, uspješno su izveli dvije laparaskopske operacije ciste na bubrezima, što su prve takve samostalne hirurške intervencije urologa KCCG-a. Operacije su, kako je saopšteno iz KCCG-a protekle bez komplikacija a pacijenti se uspješno oporavljaju i otpušteni su na kućno liječenje.
Laparaskoska hirurgija je vrsta minimalno invazivne hirurgije, oporavak pacijenata je mnogo brži i za dva do tri dana odlaze na kućno liječenje. Laparaskopske operacije u svim hirurškim granama, pa i u urologiji, se izvode u skladu sa medicinskim inidikacijama.
KCCG nastavlja trend uvođenja novih procedura zahvaljujući dodatnoj edukaciji ljekara koju realizuju u saradnji sa kolegama iz zdravstvenih ustanova u region. Usvojena nova znanja i vještine za izvođenje samostalnih laparaskopskih operacija, urolozi KCCG su stekli u saradnji sa kolegama iz Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu, Klinike za urologiju Kliničkog centra u Skoplju i Odjeljenja za urologiju Opšte bolnice u Slovenj – Gradecu.