23. decembar – OTVORENA PRVA HRVATSKA VETERANSKA BOLNICA

0
435

ZABOK – Ispred Opšte bolnice Zabok 23. decembra otkrivena je ploča na kojoj piše “Opšta bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana Zabok”. Otkrivanjem ploče i službeno je obilježen početak rada Opšte bolnice Zabok kao medicinske ustanove u kojoj se mogu liječiti ratni vojni invalidi i svi koji imaju braniteljski status i ostvaruju svoja prava kroz Zakon o braniteljima, a u kojoj će se raditi po specifičnim programima prema potrebama i bolestima braniteljske populacije.

Ministar zdravlja Hrvatske prim. dr Siniša Varga rekao je da će već prvi sistematski pregledi pokazati koje su najveće tegobe branitelja i dodao da je u toku ugovaranje zdravstvenih usluga i osiguravanje finansijskih sredstava za 2015. godinu, te da će zabočka bolnica svakako dobiti značajnija sredstva.

– Veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem u otkrivanju ploče prve hrvatske veteranske bolnice. Ministarstvo zdravlja i Vlada RH prepoznali su potrebe braniteljske populacije, posebno hrvatskih ratnih vojnih invalida i veterana, koji će ubuduće imati centralno mjesto za liječenje, na kojem će pronaći stručne ljekare i osoblje i bolnicu opremljenu u skladu sa visokim zdravstvenim standardima – kazao je Varga.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istakao je da u činjenici da je Opšta bolnica Zabok postala prva veteranska bolnica u Hrvatskoj leži dosta simbolike, s obzirom  na to da je to jedina zdravstvena ustanova koja je sagrađena  od osamostaljenja Hrvatske, a za šta su upravo najzaslužniji branitelji.