23. januar – Epidemija malih boginja u regionu

0
274

Epidemija malih boginja u regionu dobija sve šire razmjere pri čemu vrh oboljevanja još uvijek nije dostignut.
Registrovan je i treći smrtni slučaj koji je povezan sa infekcijom virsom morbila u centralnoj Srbiji i to kod porodilje uzrasta 21 godine koja se od malih boginja liječila od 16. januara zbog teškog opšteg stanja sa kliničkom slikom morbila i komplikovanom upalom pluća.
Od početka epidemije nа tеritоriјi Srbiје rеgistrоvаno je ukupnо 1255 slučajeva mаlih bоginjа. Nајmlаđа оbоljеlа оsоbа је uzrаstа mlađeg od dva mjeseca, а nајstаriја 60 gоdina. Nајvеći brој оbоljеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа pri čemu je preko 90% oboljelih nеvаkcinisаno, nеpоtpunо vаkcinisаno ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.
U Crnoj Gori je zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno obradi sve osobe sa simptomima malih boginja odnosno – da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe. Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora su dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja eventualnog oboljevanja.
Trenutna epidemiološka situacija kod nas je prije svega posljedica visokih obuhvata imunizacijama u ranijim godinama. Međutim, zbog niskih i nezadovoljavajućih stopa imunizacija u poslednjih par godina kao i pada broja zaštićene predškolske djece postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih osoba i unos virusa morbila može dovesti do masovnijeg oboljevanja.
Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama kojima su iznosili iskrivljenu sliku o navodnoj bezazlenosti malih boginja i bespotrebnosti vakcina širom regiona, neodlučnost i strah se uvukao među mnoge naše roditelje koji su dugo odlagali vakcinaciju svoje djece. Svi antivakcinalni pokreti u regionu su utihnuli shvativši pravu opasnost malih boginja i stepen štete koju su nanjeli zdravlju svih a posebno najmlađih.