29. januar – Oržana radionica povodom Evropske nedjelje borbe protiv raka grlića materice

0
265

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice ove godine obilježava se od 28. januara do 03.februara. Tim povodom Institut za javno zdravlje organizovao je zdravstveno-vaspitnu radionicu u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici. Cilj ove radionice je da se buduće zdravstvene radnice, a prvenstveno žene informišu o mogućnostima prevencije raka grlića materice.
Radionicu su vodile Dr Vilnerina Ramčilović i dr Verica Osmanović specijaliste socijalne medicine. One su podsjetile da se ovo oboljenje može spriječiti samo ukoliko žene odluče da se, bar jednom godišnje, posvete svom reproduktivnom zdravlju i posjete svog ginekologa. Primjenom adekvatnih, pouzdanih i jednostavnih metoda moguće je indentifikovati premaligne promjene na grliću materice, koje mogu dovesti do karcinoma, i tako spriječiti neželjene ishode.
S obzirom da se rak grlića materice razvija kroz duži vremenski period, primjena mjera ranog otkrivanja je u potpunosti opravdana i vrlo djelotvorna. Istraživanja su pokazala da se razvoj raka grlića materice može spriječiti u 80% slučajeva, primjenom kompetentnih mjera prevencije. Program prevencije raka grlića materice ženama u Crnoj Gori je omogućio da ostvaruju prava na posebno značajne mjere prepoznavanja raka grlića materice u ranoj fazi promjene, čime se omogućava pravovremeno preduzimanje adekvatnih mjera zaštite zdravlja.
Važno je da zdravstveni radnici i politički lideri budu upoznati sa korisnim efektima sprovođenja skrininga raka grlića materice, kako bi zajedničkim učešćem doprinjeli realizaciji ovog programa.