24. januar – KO NE VAKCINIŠE DIJETE PLATIĆE 50.000

0
316

BEOGRAD – Protiv 121 roditelja u Srbiji podnijete su prekršajne prijave jer nisu željeli da vakcinišu svoju djecu. Zbog toga će morati da plate i novčanu kaznu do 50.000 dinara – piše “Blic”.

– Tokom 2014. sanitarni inspektori napisali su 56 kazni za roditelje iz Vojvodine koji nisu željeli djecu da vakcinišu obaveznim vakcinama. Po broju napisanih prijava prednjače i roditelji iz Beograda (20) i Kragujevca (28) – kazali su “Blicu” u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Medicinski stručnjaci na Odboru za zdravlje u Skupštini Srbije 23. decembra ocijenili da je struka zatajila pred takozvanim antivakcinalnim lobijem, koji širi paniku preko društvenih mreža, i istakli da je apsurdno u 21. vijeku diskutovati o obavezi vakcinisanja. Svi učesnici složili su se da je vakcina najjednostavniji i najefikasniji način zaštite od zaraznih bolesti.

Uprkos činjenici da je imunizacija djece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svake godine oko 2.000 mališana u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Jedan broj djece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana niti ih roditelji vode kod ljekara, a jedan broj roditelja donosi takvu odluku i kod pedijatra potpisuje izjavu da ne želi da njegovo dijete bude vakcinisano.

– Na ovaj način ugrožava se kolektivni imunitet, što za posljedicu može da ima vraćanje davno iskorijenjenih i opasnih bolesti, kao što su dječja paraliza, difterija ili velike boginje. Po meni, nije rješenje kažnjavanje roditelja koji odbiju da vakcinišu djecu, već im se mora ukazati na neophodnost imunizacije – kaže dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Zakon u Srbiji propisuje da u slučaju da roditelj ne dovede dijete kod pedijatra u vrijeme kada je propisana vakcinacija, dom zdravlja nekoliko puta treba da upozori roditelje na tu obavezu, pa tek poslije neuspjelih pokušaja šalje informaciju sanitarnoj inspekciji da dijete nije vakcinisano. Sanitarna inspekcija, nakon ponovljene provjere, slučaj šalje kod sudije za prekršaje. Procenat djece u Srbiji koja svake godine budu vakcinisana je oko 90 odsto, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 odsto vakcinisanog stanovništva čini takozvani “kolektivni bedem” koji štiti od epidemija i onaj manji broj nevakcinisanih.