23. mart – SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

0
266

CaptureSvjеtski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta, sa ciljem da se podigne svijest o ovoj bolesti, koja predstavlja globalni zdravstveni problem. Crna Gora se pridružuje svjetskoj kampanji, koja se ove godine obilježava pod sloganom Zajedno protiv tuberkuloze.

Prema detaljnim statističkim podacima, od uvodjenja navedenog Nacionalnog programa, broj oboljelih od tuberkuloze je iz godine u godine u padu, tako da je 2013. godine otkriveno 120 oboljelih od tuberkuloze, 2014. godine 113 oboljelih, 2015. godine 80, dok je do marta 2016. godine dijagnostikovano 17 novih slučajeva obolijevanja od tuberkuloze. Ovi podaci ukazuju da je program izuzetno kvalitetan i da se njegovom primjenom postižu dobri rezultati, jer je smanjenje broja oboljelih postepeno i kontinuirano.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore potpisnik je Barselonske deklaracije, koju je potpisalo 95 zemalja i koja konkretno znači formiranje nove globalne parlamentarne grupe, čija funkcija je sprovodjenje efikasne borbe protiv tuberkuloze. Potpisivanjem Barselonske deklaracije naša zemlja je uključena u svjetski globalni projekat, čiji je konačan cilj eradikacija ove teške bolesti.