24. april – U KCCG održana je komemoracija povodom smrti dr Koviljke Kažić

0
70

Održana komemoracija povodom smrti dr Koviljke Kažić, osnivača i prve predsjednice Udruženja reumatologa u našoj državi. Cjelokupnim radnim opusom, doktorka Kažić je dala trajan pečat Internoj klinici i reumatologiji pa je s pravom možemo smatrati rodonačelnicom i doajenom te grane Interne medicine u Crnoj Gori, rekao je direktor Interne klinike, dr Đorđije Krnjević.

– Uvijek je teško biti prvi i jedini, naročito u profesijama kakva je medicina gdje je nerijetko neophodan multidisciplinarni i konzilijarni pristup pacijentima. Doktorka Kažić se sa tim bremenom nosila više nego uspješno, o čemu svjedoči veliki broj izliječenih i adekvatno zbrinutih pacijenata.

Njen legat smo i većina nas sa Interne klinike koji smo prva praktična znanja iz reumatologije upravo sticali tako što nam je doktorka Kažić bila mentor i učitelj, iskreno posvećena edukaciji, ponekad stroga, ali pravedna i uvijek dostupna da svoje znanje i iskustvo podijeli sa mladima. To znanje nije bilo isključivo ograničeno na medicinu, već je doktorka Kažić bila intelektualka u pravom smislu te riječi, univerzalnog i široko obrazovanja iz oblasti umjetnosti, književnosti, istorije….

Poštovana koleginica je živjela život kojeg su krasili skomnost, humanost, posvećenost profesiji i pacijentima, požrtvovanost prema porodici, uvijek misleći manje na uskogrudne ciljeve, a više na druge. Otišla je mirno, dostojanstveno, na onako kako je i živjela – kazao je dr Krnjević.

Dr Koviljka Kažić je rođena 29. septembra 1944. godine u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju skolu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1969. godine. Specijalizaciju iz Interne medicine je završila 1981. godine na istom fakultetu, dok je 1985. godine polozila subspecijalistički ispit iz reumatologije, takođe na Medicinskom fakultetu u Beogradu i tako postala prvi Ijekar sa tom subspecijalizacijom u Crnoj Gori.

Od 1967. do 2010. godine bila je stalno zaposlena u KCCG u Podgorici. Dugi niz godina radila je kao načelnica Odjeljenja za reumatologiju i sa te pozicije je otišla u zasluženu penziju.

– Još par godina od 2010. godine radila je po ugovoru o radu na istom Odjeljenju, i dalje doprinoseći svojim iskustvom i znanjem njegovom boljem funkcionisanju – naveo je dr Krnjević.

Komemoraciji u KCCG prisustvovala je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović, direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović i brojne kolege. Komemoraciji su prisustvovale i brojne kolege i koleginice.