24. avgust – Zaposleni u beranskoj bolnici pokazali snagu i odanost profesiji

0
95

Trenutna epidemiološka situacija u Beranama je stabilna, u bolnici u tom gradu liječi se 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, osam ih je sa teškom kliničkom slikom, pet na respiratoru, a zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi pokazali su snagu i odanost pacijentima i profesiji. To je poručio ministar zdravlja, Kenan Hrapović, koji je boravio u radnoj posjeti Opštoj bolnici u Beranama.

Hrapović je kazao je da je crnogorski zdravstveni sistem pokazao snagu, mogućnost brzog prilagođavanja kriznim situacijama, kao i odanost pozivu i profesiji.

– Sve ovo i mnoge druge kvalitete posjeduje kolektiv OB Berane. Važno je da je trenutna epidemiološka situacija u OB Berane stabilna, a u prilog tome, koliki teret svakodnevno nose ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje, govore i podaci da se u ovoj ustanovi liječi 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, osam pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, pet ih je na respiratoru – rekao je Hrapović.

Podsjetio je da je ukupan broj do sada hospitalizovanih pacijenata 234, oporavljenih je 217, a život je nažalost izgubilo njih 24.

– O kovid pozitivnim i suspektnim pacijentima svakodnevno brine osam ljekara specijalista i 52 medicinske sestre i tehničara. Shodno stanju pacijenata angažovana su i četiri anesteziologa, četiri radiologa, sedam anestetičara i sedam radioloških tehničara. U prosjeku se u ovoj bolnici dnevno pregleda 153 pacijenta – rekao je Hrapović.

U beranskoj bolnici, kako je dodao, zaraženo je 12 medicinskih radnika, a njih deset se oporavilo.

– Kako sam informisan od strane menadžmenta, bolnica posjeduje dovoljno zaštitne opreme. I na kraju, ne smijemo zaboraviti da, iako u izmijenjenim uslovima, iako kovid centar, OB Berane pruža našim građanima i druge zdravstvene usluge, prije svega hitne operacije i porođaje, pa je tako od početka epidemije, bilo 410 porođaja i 124 operacije – naveo je Hrapović.

Zbog svega navedenog, kako je istakao, svi zaposleni u OB Berane zaslužuju duboku zahvalnost i divljenje.

Direktor Opšte bolnice Berane, dr Budimir Dabetić zahvalio se ministru Hrapoviću na posjeti i svim zaposlenima na predanom, kvalitetnom radu i dobroj organizaciji.

– Ni u jednom trenutku nismo imali problem sa nijednim zaposlenim. Svi oni pružaju potpunu zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna – kazao je dr Dabetić.

Što se tiče opreme i terapije “u svakom trenutku smo imali sve što nam je potrebno tako da su uslovi rada i liječenja u našoj bolnici na zavidnom nivou”.