20. avgust – U planu nadgradnja Doma zdravlja Danilovgrad

0
110

Danilovgrad je grad koji se razvija, u kojem se realizuju veliki i kapitalni projekti, a sve to mora biti praćeno kvalitetnom zdravstvenom zaštitom, zbog čega je u narednom periodu planirana nadgradnja tamošnjeg Doma zdravlja i početak Projekta energetske efikasnosti. To je saopštio sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović, koji je sa generalnim direktoricama prof. dr Vesnom Miranović i Slađanom Pavlović obišao Dom zdravlja Danilovgrad.

Antović je istakao da Vlada konstantno podržava zdravstveni sistem i nastoji da stavi akcenat na jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

– U Domu zdravlja Danilovgrad u prethodnom periodu imali smo značajne investicije. Nabavljena je oprema u vrijednosti od oko 50 hiljada eura. Imali smo značajne donacije vrijedne više desetina hiljada eura – naveo je Antović.

Naglasio je da je jako značajno što lokalna samouprava itekako podržava Dom zdravlja i „to je pravi odnos koji svaka lokalna samouprava treba da ima prema lokalnoj zdravstvenoj zaštiti“.

– Što se tiče budućih planova, kroz budžet Fonda za zdravstveno osiguranje planirana je nadgradnja Doma zdravlja u vrijednosti od 85 hiljada eura. Vrijednost radova će biti i veća i potrudićemo se da obezbijedimo ta dodatna sredstva. Prije nekoliko dana raspisan je tender za izradu Projekta energetske efikasnosti, kroz koji ćemo dobiti bolju i atraktivniju zgradu – rekao je Antović.

Dom zdravlja Danilovgrad će, kako je istakao, biti zdravstvena ustanova po mjeri građana, koja će biti ugodnija za boravak pacijenata.

– Vrijednost tih radova biće oko 130 hiljada eura. To je plan za Projekat energetske efikasnosti, u okviru kojeg ćemo mijenjati fasadu, bravariju, imati radove vezano za grijanje, hlađenje. Dakle, Danilovgrad je grad koji se razvija, u kojem se puno radi, gdje Vlada i lokalna samouprava realizuju velike i kapitalne projekte, i sve to mora biti propraćeno kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Građani Danilovgrada to zaslužuju – poručuo je Antović.

Dodao je da se ne radi samo u Domu zdravlja, već da je zdravstvena zaštita adekvatna i u Spužu i na cijeloj teritoriji Danilovgrada.
Direktor Doma zdravlja Danilovgrad, dr Dejan Mandić, pojasnio je da je suština primarnog nivoa pružanje blagovremene, dostupne zdravstvene zaštite.

– U našem Domu zdravlja su organizovane i konsultativne, specijalističke aktivnosti. Znači, 15 specijalista iz Kliničkog centra Crne Gore, Bolnice Brezovik su naši konsultanti svake sedmice, tako da smo zaokružili medicinsku opskrbu svih naših osiguranika, kako na primarnom, tako na sekundarnom, čak i na tercijarnom nivou, što se tiče ljekarskih pregleda – rekao je dr Mandić.

U prethodnom periodu nastojano je da se, kako je kazao, postignu što bolji uslovi za rad zaposlenih u Domu zdravlja.

– Ministarstvo zdravlja nam je izlazilo u susret. U narednom periodu se očekuje početak nadrgardnje Doma zdravlja Hitne službe, koja će dobiti 150 metara kvadratnih korisnog prostora gdje će biti naše specijalističke ambulante – rekao je dr Mandić.

U protekle dvije godine su, kako je dodao, raspisali i dobili tri specijalizacije i to dvije iz interne medicine i jednu iz oftalmologije.

– Tako da će ti prostorni kapaciteti, na kojima će ovih dana početi da se radi, biti vrlo značajni za naše specijaliste koji će ubrzo doći – kazao je dr Mandić.

Projekat energetske efikasnosti će, kako smatra, omogućiti uštede Domu zdravlja, kada je riječ o energetici.

– Tokom današnje posjete predstavnika Ministarstva zdravlja smo ukazali na još neke pojedinosti koje bi se mogli popraviti u narednom periodu. I posebno mi je drago što ćemo danas održati edukativni skup sa našim medicinskim radnicima vezano za program transplantacije organa – kazao je dr Mandić.