24. decembar – Preduzimaju hitne korake protiv zagađenja vazduha – Sjeverna Makedonija

0
26

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je da uvodi vanredne mjere u glavnom gradu zemlje Skoplju i tri druga grada kako bi zaštitila ljude od vrlo visokog nivoa zagađenja vazduha.

Nedjeljom i danima s visokim stepenom zagađenja vazduha neće se održavati sportska događanja, a ostale aktivnosti na otvorenom biće ograničene.

Radovi će biti ograničeni na šest sati, od 11 do 17 sati. Vlada je preporučila kompanijama da dozvole odsustvo trudnicama i osobama starijim od 60 godina s posla, javio je AP.

Vlada je takođe rekla da će prepoloviti upotrebu svojih službenih vozila, a ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite naložila je da osiguraju utočište za beskućnike i pojačaju hitne službe i kućne posjete osobama sa hroničnim bolestima.

Mjere su najavljene nakon višednevnog lobiranja ekoloških grupa tražeći od vlade da preduzme hitne mjere.

Nova pravila poklopila su se s objavom IQAira, švajcarske tehnološke kompanije za kvalit vazduha, koja je glavni grad Sjeverne Makedonije svrstala na treće mjesto po zagađenosti u svijetu nakon glavnog grada Kirgistana Biškeka i Lahorea u Pakistanu.

Nivo otrovnih čestica PM10 i PM 2,5 u vazduhu koje je izmjerio IQAir u Skoplju bile su oko 28 puta veće od sigurnosnog praga koji je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija.

Čestice PM10 su čestice manje od deset mikrometara koje su takozvane grube čestice koje mogu nadražiti oči, nos i grlo. Čestice PM2.5 mogu se zadržati dublje u plućima, ući u krvotok i smatraju se opasnima.

Sjeverna Makedonija godinama je jedna od najzagađenijih zemalja u Europi. Radio Slobodna Evropa