29. decembar – Gripa ove zime pokosila građane – Hrvatska

0
25

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je podatke o gripi u sezoni 2022./2023. s fokusom na 51. nedjelju godine. Zabilježen je veliki boom slučajeva gripe, a u samo posljednjih sedam dana zabilježeno je više od hiljadu slučajeva (1043). Zaključno sa 25. decembrom u RH je prijavljeno 1759 oboljelih od gripe.

– Imamo preko 117 slučajeva do danas, od 96 registrovanih u našoj županiji što ne znači da se mnogi liječe i da ne boluju od gripe u svojim domovima i možda se još nijesu javili svojim ljekarima da zatraže pomoć i da se evidentiraju kao takvi – rekao je dr Nikola Kraljik, načelnik Službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Pojasnio je i da bi moglo biti nekoliko razloga za raniji dolazak gripe.

– Cijelo smo vrijeme gripu držali po strani, koronavirus je bio u centru događanja. Malo smo se opustili svi i u ovo vrijeme ljudi putuju, malo je to više sada intenzivirano. S druge strane bilo je i slavlja, okupljanja, ne samo oko Božića nego i oko Svjetskog prvenstva i onda je dovoljno da se par slučajeva pojavi na masovnim okupljanjima i priča krene – kazao je dr Kraljik.

– Problema s virozama ćemo imati onoliko koliko smo mi sami neodgovorni, sve je u našim rukama – poručio je dr Kraljik. HRT