25. decembar – Počela tiha čistka državnog zdravstva – Srbija

0
28

Tiha čistka doktora penzionera iz državnog zdravstva uveliko je počela – mnogi koji su odavno imali uslove za penziju ili i zvanično bili u njoj, a i dalje su radili po bolnicama, zavodima i drugim ustanovama, već su spakovali kofere, dok će mnogi to ubrzo učiniti.

Ipak, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić tvrdi da nije izdala nikakav dekret, već je samo rekla da je red da svi koji su za penziju i odu u nju, što su neki direktori shvatili kao poziv na djelovanje.

Epidemiolog prim. dr Predragu Kon (67) već je rekao da mu je sugerisano da ide u penziju. Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić (74) kaže da je s nekolicinom uglednih doktora, koji su kao i on u penziji, a na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje su radili po ugovoru o djelu, morao da ode. Prema saznanjima Kurira, domino efekat se širi zdravstvenim ustanovama Srbije.

– Prije desetak dana prof. dr Milovan Bojić, direktor Dedinja, pozvao je nas četvoro-petoro koji smo tu po ugovoru o djelu, a u penziji smo, i saopštio nam da mora da sprovede zahtjeve ministarke Grujičić, da moramo da odemo. Otišli su i akademik hematolog prof. dr Bela Balint (70), a akademici kod nas mogu doživotno da rade. I sam sam akademik Evropske akademije nauka i umjetnosti, koja je iznad naše. Otišao je i kardiolog akademik prof. dr Miodrag Miša Ostojić (76), infektolog prof. dr Mijomir Pelemiš (73), bivši direktor Instituta prof. dr Boško Đukanović (67)  – istakao je prof Ristić.

– Promjene u zdravstvu skreću s prave linije, toliko je mali broj ljekara koji rade, a u penziji su. Ako ministarka Grujičić misli da će smjenom tih 40-50 ljekara po Srbiji, koji ne zauzimaju mjesto mladima, riješiti probleme u zdravstvu – vara se. Mi smo na Dedinju bili po ugovoru o djelu, a ne na teret Fonda, plaćeni smo iz sopstvenih prihoda Instituta. Mladih ljekara nema dovoljno, masa ih odlazi u Njemačku jer tamo imaju zagarantovanih 5.000 eura platu. A i ne možete od mladog ljekara preko noći načiniti dobrog hirurga – objasnio je prof. Ristić.

On je najavio da će sada pacijenti koji žele da nastave liječenje kod nekih od ljekara koji su napustili državne ustanove morati da plaćaju sve privatno.

– Ali 5.000 mojih pacijenta godišnje, a neke liječim i po 10-20 godina, koji žele baš mene, sada će morati privatno da plaćaju, umjesto da se liječe o trošku zdravstvenog osiguranja u Dedinju. U Americi, recimo, a mi toliko volimo da idemo za tim Zapadom, čuveni kardiohirurzi Kuli i Debejki u državnom institutu Teksas hart radili su do 90, odnosno 92. godine – kazao je prof. Ristić.  Kuris.rs