25. januar – NEDJELJA PREVENCIJE: RAK GRLIĆA MATERICE IZLJEČIV AKO SE OTKRIJE NA VRIJEME

0
311

BEOGRAD – Svake godine više od 400 žena u Srbiji izgubi život zbog raka grlića materice, a u Beogradu više od 100, iako je njihovo potpuno izlječenje bilo moguće da su simptomi otkriveni na vrijeme, podsjetili su stručnjaci uoči nedjelje prevencije ovog oboljenja, koja se obilježava od 25. do 31. januara.

Nedjelja prevencije raka grlića materice organizuje se sa ciljem da se poboljša informisanost javnosti o značaju preventivnih pregleda, da se unaprijedi sprovođenje programa organizovanog skrininga raka i da se na taj način doprinese smanjenju obolijevanja i umiranja od ove još vrlo rasprostranjene bolesti.

– Iskoristite svoje pravo na zdravstvenu zaštitu i javite se na preventivni pregled kod svog ginekologa – poručili su stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, preventivni pregled za rano otkrivanje karcinoma grlića materice (Papanikolau test), u tri godine koje su prethodile istraživanju, uradilo je 57,1 odsto žena u ciljnoj populaciji, pri čemu je najveći procenat zabilježen u Beogradu – 72,5 odsto.

Dobro organizovani skrining programi mogu da spriječe i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice. U Srbiji je u decembru 2012. započeo organizovani skrining, a ciljnu grupu čine žene starosti od 25 do 64 godine.

U dosadašnjem toku skrininga na teritoriji Srbije odazvalo se 57,4 odsto pozvanih žena, a na teritoriji beogradskih opština koje su uključene u organizovani skrining 58,6 odsto pozvanih žena.

U toku je treća godina prvog ciklusa skrininga u kojoj će se nastaviti sa pozivanjem na pregled i obavljanje Papanikolau testa žena starosti od 25 do 64 godine, koje žive na teritoriji opština uključenih u program skrininga.

Stručnjaci su upozorili da se više od dvije trećine slučajeva raka grlića materice otkriva u fazi kada nije dovoljno primijeniti samo operativno liječenje, već je neophodna postoperativna ili radikalna radioterapija koja produžava liječenje. To može dovesti do različitih komplikacija i značajno povećava troškove liječenja.

Stopa obolijevanja je, prema zvaničnim podacima u 2012. godini, iznosila 23,2 oboljelih žena na 100.000 žena u Srbiji, pri čemu su u Beogradu vrijednosti ovog pokazatelja nešto veće – 27,4 na 100.000, saopšteno je povodom Nedjelje prevencije raka grlića materice.