24. maj – Crna Gora – prva evropska država bez oboljelih od Covid 19

0
216

Crna Gora nakon 68 dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa, nema više inficiranih Covid 19, čime je postala prva „korona free“ država u Evropi, prema podacima Instituta za javno zdravlje.

– Od jučerašnjeg presjeka stanja, analizirano je 140 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije. Takođe, u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni aktivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom – saopšteno je iz Instituta, pošto se i drugi nalaz poslednjeg oboljelog pacijenta pokazao kao negativan.

Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša poručio je da bi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao biti proglašen početkom juna. Zdravstvene vlasti ranije su saopštile da će proglašenje kraja epidemije biti kada ukupno 28 dana ne bude inficiranih.

Crna Gora je poslednja evropska zemlja u kojoj je potvrđen koronavirus, 17. marta. Od tada su oboljele 324 osobe, oporavilo se 315 osoba, dok je devetoro pacijenata preminulo.

Osim Crne Gore, Farska Ostrva su jedina teritorija u Evropi gdje nema aktivnih slučajeva koronavirusa, a prema podacima Worldometers, posljednja dva pacijenta, od ukupno 187 inficiranih na toj teritoriji, oporavila su se 8. maja.