24. maj – Najmanje 115.000 zdravstvenih radnika u svijetu umrlo od kovida

0
55

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je žaljenje što je samo mala grupa zemalja ,,prigrabila” vakcine protiv Kovida-19 i apelovao da se osigura da najmanje 10 odsto stanovništva svake zemlje može da bude vakcinisano do septembra.

Više od 75 odsto svih vakcina date su u samo deset zemalja”, rekao je šef SZO na otvaranju godišnje skupštine te zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija.

Brojni među njima su bili zaraženi i mada su rijetki izvještaji, procjenjujemo da je najmanje 115.000 zdravstvenih profesionalaca ili njegovatelja platilo najveću cijenu dok su radili na usluzi drugih”, kazao je šef SZO.

Evropska unija priprema prijedlog rezolucije koji će se razmatrati na osmodnevnom skupu i u kome se predviđa formiranje radne grupe za jačanje spremnosti i odgovora SZO na hitne zdravstvene situacije.

U nacrtu rezolucije se poziva na jačanje odgovora na pandemiju, stabilizaciju finansiranja i osiguranje većeg pristupa zdravstvenoj njezi, uključujući vakcinama, testovima i liječenjima vezanim za korona virus, prenosi Beta.