25. maj – Zdravstvo 19 zemalja pred kolapsom zbog nestašice kiseonika

0
86

Desetine zemalja suočene su sa ozbiljnim nedostatkom kiseonika zbog porasta slučajeva kovida-19, što prijeti da prouzrokuje „totalni kolaps” njihovih zdravstvenih sistema.

Devetnaest zemalja širom svijeta – uključujući Indiju, Argentinu, Iran, Nepal, Filipine, Maleziju, Pakistan, Kostariku, Ekvador i Južnoafričku Republiku – smatraju se najugroženijima nakon što su od marta zabilježile ogroman porast potražnje za kiseonikom, od najmanje 20 odsto, dok su, sa druge strane, vakcinisale manje od 20 odsto svoje populacije, prenosi Tanjug.

To su zaključci analize koju je sproveo Biro za istraživačko novinarstvo, a koji je proučavao podatke koalicije Svaki udisaj se računa, nevladine organizacije Put i Klintonove inicijative za pristup zdravstvenoj zaštiti, prenosi britanski list Gardijan.

Postoji zabrinutost da su i druge azijske zemlje poput Laosa u opasnosti, kao i neke afričke zemlje, uključujući Nigeriju, Etiopiju, Malavi i Zimbabve, koje imaju manje zrele sisteme za isporuku kiseonika, navodi Gardijan, i dodaje da bi samo mali porast potreba mogao stvoriti velike probleme.