24. septembar – Predstavnici Robert Koh Instituta i bolnice Cherite iz Berlina u posjeti Crnoj Gori

0
122

– Ljekari i cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore, u doba pandemije, pokazali su bezgranično požrtvovanje u odnosu prema pacijentima koji se liječe od COVID infekcije. U tom smislu bila sam jako srećna kada smo od njemačkog Instituta Robert Koh, nakon njihovih prethodnih posjeta našim zdravstvenim ustanovama, dobili rezultate kojima smo ocijenjeni prilično visokim ocjenama, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u odnosu na proces liječenja – kazala je ministraka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, na sastanku sa stručnjacima iz renomiranog njemačkog Instituta i bolnice Charite.

Sastanku, upriličenom povodom treće posjete predstavnika zdravstvenih institucija iz Berlina Crnoj Gori, prisustvovali su i njemački ambasador u Crnoj Gori dr Robert Veber, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović i direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić.

Zahvaljujući njemačkom ambasadoru dr Veberu na nesebičnoj pomoći na uspostavljanju izuzetno važne saradnje sa Institutom Robert Koh, ministarka dr Borovinić Bojović je naglasila da je njihov angažman i doprinos zajedničkom radu nemjerljiv. Ona je istakla da se saradnja trenutno bazira na liječenju i dijagnostici COVID epidemije, ali da će se u budućnosti odnositi i na oblasti medicine, što je, kako je kazala, od nesagledivog značaja.

– Na putu prema EU, kojem Crna Gora teži, ova saradnja za nas je posebno značajna i važna jer je naš osnovni cilj bio pružanje jednako kvalitetne zdravstene usluge, kako svuda u svijetu tako i u Crnoj Gori – kazala je dr Borovinić Bojović.

Dr Radulović, zahvalila se njemačkim kolegama na ideji, ali i upornosti u realizaciji programa čiji je osnovni cilj izjednačavanje tretmana oboljelih od COVID-19 u svim zemljama Evrope, što je jedini put do uspjeha u borbi protiv epidemije.

Dr Veber, izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje njemačkih i crnogorskih zdravstvenih institucija i najavio nove projekte koji imaju za cilj razmjenu iskustava , pomoć i podršku u vremenu pandemije. On je istakao značaj vakcinacije protiv koronavirusa i pozvao sve aktivne činioce društva da se uključe u ovaj proces kako bi zajedno doprinijeli suzbijanju epidemije COVID19.