24. septembar – Formiran Savez kliničkih saradnika Crne Gore

0
128

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas je potpisan Sporazum čime je formalizovano osnivanje Saveza kliničkih saradnika Crne Gore (MoCCA) čiji su članovi, Klinički centar Crne Gore, Univerzitetska klinika Charité (UKC), Robert Koch Institute (RKI) i Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak koji je otvorila direktorice KCCG dr Ljljane Radulović, na kome su pored ministarke zdravlja Crne Gore dr Jelene Borovinić Bojović, medicinskog direktora KCCG dr sc. med. Zorana Terzića, te rukovodioca i ljekara Interne klinike, Klinike za infektivne bolesti i Klinike za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola, prisustvovali i njemački ambasador u Crnoj Gori dr Robert Weber, zamjenik direktora RKI dr Andreas Jansen, zamjenik medicinskog direktora UK Charité dr Joachim Seybold, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović, i direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić. Takođe, putem on line uključenja sastanak je pratio i u njemu učestvovao Christofer Bayer iz Ministarstva zdravlja Njemačke.

Formiranje Saveza je rezultat prethodne dvije posjete uglednih njemačkih institucija. Savez nastoji da podrži objedinjeni pristup liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19 i drugih teških bolesti u KCCG putem uspostavljanja mreže kliničkih saradnika.

Napominjemo da je RKI u Crnoj Gori bio aktivan i prije današnjeg sklapanja Sporazuma i sproveo je detaljnu analizu funkcionisanja crnogorskog zdravstvenog sistema tokom pandemije. Na osnovu rezultata ove analize, prepoznato je nekoliko potreba u glavnim oblastima neposrednog odgovora na COVID-19, ali takođe i buduće prijetnje. Dobar odnos između RKI i njegovog dugogodišnjeg saradnika UK Charité sa Vladom Crne Gore, IJZCG i Kancelarijom SZO u Crnoj Gori pruža sjajnu mogućnost da se ove potrebe prvo rješavaju u Crnoj Gori, uz mogućnost naknadnog proširenja potprojekata na ostale zemlje Zapadnog Balkana, pri čemu bi Crna Gora djelovala kao centar.

Posebno nas raduje što su na osnovu dosadašnjih posjeta Crnoj Gori i našim zdravstvenim ustanovama, kao i uspostavljenem saradnje i razmjenom iskustava, njemački ljekari ocijenili visokim ocjenama proces liječenja naših pacjenata.

Članice Saveza namjeravaju da sprovedu zajednički projekat saradnje Savez za odgovor na i oporavak od COVID-19 za Crnu Goru i Zapadni Balkan (CORRAL).

CORRAL nastoji da podrži trenutne aktivnosti odgovora putem uspostavljanja kapaciteta koji će istovremeno povećati otpornost na buduće prijetnje, naročito putem sprovođenja četiri potprojekta:

-Mreža laboratorija za Zapadni Balkan (WALTON),

-Inicijativa kliničkih saradnika za COVID-19 u Crnoj Gori (MoCCA),

-VIRTUELNI Centar za hitne operacije u CRNOJ GORI (MovE),

-Terenski program obuke za epidemiologiju (FETP-WB).

MoCCA će uključivati kliničke eksperte u oblasti liječenja od COVID-19 i eksperte za intezivnu njegu, generalno omogućavajući međusobnu razmjenu znanja i iskustava između KCCG i Charité.

Sporazum su potpisali dr Radulović, dr Galić, dr Seybold, dr Jansen, u ime predsjednika Instituta Robert Koch, prof. dr Lothar H. Wieler.