25. avgust – Osudili ‘šokantne’ nejednakosti u pristupu vakcinama – WHO

0
249

Svjetska zdravstvena organizacija osudila je “šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama” protiv COVID-19, na otvaranju godišnjeg virtuelnog sastanka afričkih ministara zdravlja.

– U svijetu je 140 zemalja vakcinisalo najmanje deset posto svoje populacije, ali na našem kontinentu samo četiri zemlje su mogle da ostvare taj cilj, zbog šokantnih nejednakosti u pristupu vakcinama – rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi Beta.

Kazao je da kriza vezana za vakcine pokazuje osnovnu slabost koja je u korjenu pandemije – “nedostatak svjetske solidarnosti i dijeljenja, dijeljenja informacija, podataka, bioloških uzoraka, resursa, tehnologije i alatki”.

Da bi se pojačala svjetska solidarnost, šef WHO-a poziva afričke zemlje da podrže uspostavljanje međunarodnog ugovora ili nekog drugog pravnog instrumenta koji bi omogućio poboljšanje međunarodne saradnje u odgovoru na pandemiju.

– Preko programa COVAX isporučeno je 40 miliona doza vakcina afričkim zemljama, što predstavlja mali dio potrebnih doza za zaštitu stanovništva koje je i dalje pod rizikom obolijevanja i umiranja vezanih za COVID-19 – rekla je generalna direktorica WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti, prenosi Al Jazeera.