29. avgust – Nakon delte stiže novi soj

0
221

Lambda soj koronavirusa nije samo zarazniji, nego je i rezistentniji na antitijela, tvrdi se u najnovijoj japanskoj studiji. Drugim riječima, vakcina slabije štiti od te varijante virusa.

Iako je prva zaraza lambda sojem koronavirusa registrirana u Peruu još prije godinu dana, i dalje se zna relativno malo o tom mutantu. Zato je važna najnovija studija naučnika iz Japana (SARS-CoV-2 Lambda variant exhibits higher infectivity and immune resistance). Prema toj studiji, spike-protein lambda soja u sebi nosi tri mutacije koje posebno zabrinjavaju, piše Deutsche Welle. Kod proteina šiljka lambda varijante jedna mutacija ima za posljedicu da antitijela slabije mogu neutralizovati virus, smanjena je imunost vakcinisanih i onih koji su preboljeli koronu. Druge dvije mutacije se brinu za to da se ljudi lakše inficiraju lambda varijantom, tvrdi se u studiji iz Japana čije rezultate tek trebaju da potvrde neovisni naučnici.

Rezultati te studije mogu objasniti zašto se taj soj koronavirusa tako brzo širi. Do sada je lambda varijanta otkrivena u 30 država, prije svega u Južnoj Americi, ali pojedinačni slučajevi su registrovani i u Evropi, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Njemačkoj.

Za sada je Svjetska zdravstvena organizacija tu varijantu proglasila “varijantom pod istragom”. No prema mišljenju japanskih naučnika, lambda ispunjava sve uslove da se proglasi “zabrinjavajućom varijantom”. U te “zabrinjavajuće sojeve” ubraja se i delta varijanta, koja je prvi put identifikovana u Indiji. Za sada nije vjerovatno da će lambda potisnuti delta varijantu koja trenutno dominira, piše Danas.hr.