28. avgust – Najavili potpuno ukidanje restriktivnih mjera – Danska

0
242

Zahvaljujući dobroj imunizaciji protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinuće se 10. septembra s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”, objavilo je dansko ministarstvo zdravlja.

– Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom imunizacije. Zato ćemo 10. septembra moći da odbacimo posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19 – rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istakao da danska vlada “neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva”.

U martu 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i firme čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko nedjelja kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske vlasti su od avgusta 2020. odlučile ponovo postupno pooštravati mjere. Djelomični ‘lockdown’ uveden je za Božić. Od tada se ova zemlja postupno ponovo otvara. U aprilu su uvedene digitalne putovnice, čija je upotreba sada ograničena.

14. avgusta obavezno nošenje maske u javnom prevozu je ukinuto. Dotad je javni prevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi.

Obavezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovo otvaraju 1. septembra) i na velikim okupljanjima od 10. septembra se ukida.

Otprije je planirano da se “coronapass” od 1. septembra više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera.

Od 5,8 miliona stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je vakcinisano više od 70 posto, prenosi Hina.