25. avgust – U Rožajama pretrpjeli veliki teret i pritisak

Zdravstveni radnici i građani u Rožajama pretrpjeli su veliki teret i pritisak, ali borba sa koronavirusom i dalje se nastavlja, zbog čega je neophodno da svi rade zajedno i odgovorno, jer lična odgovornost dovodi do kolektivnog zdravlja, poručio ministar zdravlja Kenan Harpović, koji je boravio u radnoj posjeti Domu zdravlja Rožaje.

On je pohvalio napore ljekara i svih zaposlenih u Domu zdravlja Rožaje i istakao da je na primjeru toga grada dodatno potvrđena povezanost zdravstvenog sistema, kvalitetna saradnja i mobilnost u skladu sa potrebama.

– U Opštini Rožaje je trenutno 51 aktivan slučaj koronavirusa i odgovornost i istrajnost građana u pridržavanju propisanih mjera i preporuka i dalje mora biti na prvom mjestu. Svjedoci smo koliko je činjenje nekoliko neodgovornih pojedinaca koštalo sve nas – kazao je Hrapović.

Podsjetio je da je od prvog slučaja zaraze koronavirisom u Rožajama registrovano 330 slučajeva, a 267 se oporavilo.

– Nažalost, preminulo je 12 osoba. U samoizolaciji se nalazi 76 osoba, a pod mjerama zdravstvenog nadzora ih je 28. Nakon rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije i donošenja mjera formiran je trijažni centar, covid ambulanta za odrasle, za djecu, a takođe je formirano covid odjeljenje za odrasle i stacionar sa 20 kreveta – podsjetio je Hrapović.

U Domu zdravlja Rožaje na kovid odjeljenju liječeno je 11 pacijenata.

– Kada je riječ o zdravstvenim radnicima, dva ljekara i jedan medicinski tehničar su pozitivni i na liječenju su, a šest medicinskih tehničara, koji su bili pozitivni, su se oporavili i vratili na posao. Kako sam informosan, lične zaštitne opreme ima dovoljno – rekao je Hrapović.

Zdravstveni radnici i građani u Rožajama pretrpjeli su, kako je istakao, veliki teret i pritisak.

– Iz ovoga ne možemo izaći ukoliko ne budemo radili zajedno, pa i ovoga puta apelujem na poštovanje mjera, dakle distanca, higijena ruku, nošenje maski, jer lična odgovornost dovodi do kolektivnog zdravlja – poručio je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Rožaje, dr Jaho Pepić, podsjetio je da je prvi registrovani slučaj u tom gradu bio 15. juna i od tada do danas, kako je rekao, svi zdravstveni radnici su „pod punom ratnom opremom“.

– Svakodnevno obavljaju svoj posao ne žaleći sebe, svoje živote, živote svojih porodica, jer oni su se zakleli da će biti u službi zaštite zdravlja stanovništva. Koristim ukazanu šansu da im se javno svima zahvalim i da ih zamolim da nastave tako i dalje – kazao je dr Pepić.

Cilj je, kako je rekao, da iz epidemije izađu kao pobjednici, sa što manje žrtava.

– A složićete se da je 12 žrtava u Opštini Rožaje veoma veliki broj. Porodicama i svima želim da izrazim saučešće. Gubitak jednog pacijenta je veoma težak, a ne gubitak 12 pacijenata za ovako malu sredinu – kazao je dr Pepić.

Samo je jedan pravi put, a to je, kako je kazao, očuvanje zdravlja stanovništva i prevencija.

– Jedina moja želja je da nam naši građani u svemu ovome pruže maksimalnu podršku, a to će učiniti ako se budu pridržavali svih mjera NKT-a. Moraju da nose maske, da drže distancu i da imaju što manje kontakata, da ne učestvuju u masovnim okupljanjima. Čuvajte sebe, prije svega, svoje najmilije, a tako ćete čuvati sve nas – poručio je dr Pepić.