25. avgust – Zahvalnost donatorima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Zavod za hitnu medicinsku pomoć dobio je dva vozila koja će biti na raspolaganju opštinama na sjeveru zemlje, a donirana vozila odgovaraju potrebama i konfiguraciji terena, te uslovima u kojima medicinski timovi pružaju neophodnu urgentnu pomoć.

Vozila su donirali humanisti Hajriz Brčvak i Erdan Moncić.

– Želim da se zahvalim gospodinu Brčvaku, predstavniku MIH GmbH koji je obezbijedio sanitetsko vozilo Reanimobil VW T5 za potrebe organizacione Jedinice za HMP u Bijelom Polju. Takođe, zahvalnost iseljenicima iz Luksemburga i njihovom predstavniku gospodinu Erdanu Moniću na obezbijeđenom vozilu Dacia Duster za potrebe organizacione Jedinice za HMP u Rožajama – rekao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Saša Stefanović.

Vozila Zavoda za HMP godišnje pređu oko milion kilometara, a 12 novih vozila sa kompletnom opremom koja su obezbjeđena decembra 2016. već su prešla, u zavisnosti od rasporeda vozila po opštinama od 60.000 do 130.000 kilometara, dok su četiri reanimobila dobijena 2017. godine prešla u prosjeku po 70.000 km.

Vozni park Zavoda za HMP Crne Gore raspolaže vozilima novije proizvodnje i cjelokupna teritorija države pokriva se vozilima koja garantuju bezbjednost i komfor pacijentu i medicinskim timovima.

Kako je neophodno konstantno obnavljanje voznog parka, u kontinuitetu se nabavljaju nova vozila, pa će tako narednog mjeseca stići i tri reanimobila marke Citroen za potrebe organizacionih jedinica.

Vozila su nabavljena u okviru realizacije prve faze projekta INTERREG IPA – CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Dr Stefanović je iskazao i zahvalnost društveno odgovornim pojedincima koji su svojim donacijama takođe unaprijedili kvalitet rada ZHMP.

– Porodica Hamović donirala je za potrebe Jedinice za HMP u Herceg Novom najsavremeniji defibrillator i dvanaestokanalni EKG aparat, a gospođa Amra Lagator donirala je građevinski materijal i sitnu medicinsku opremu za potrebe Jedinice za HMP Pljevlja, a zahvalnost dugujemo i izvođaču radova gospodinu Zoranu Lazareviću. U saradnji sa ovim donatorima adaptiran je enterijer i dio eksterijera ove organizacione Jedinice – istakao je dr Stefanović.