26. decembar – 12 NOVIH REANOMOBILA

0
320

04Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović uručio je ključeve 12 reanimobila sa medicinskim aparatima i potrebnom opremom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, koji su dodijeljeni kroz IPA projekat, realizovan kroz multisektorku saradnju Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministartsva ekonomije, pod okriljem Evropske unije. Svečanom uručenju ključeva prisustvovali su direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, direktor Zvaoda za hitnu medicinsku pomoć dr Saša Stefanović i predstavnici Kancelarije Evrospke delegacije u Crnoj Gori.
Dva reanimobila dodijeljena su jedinici hitne medicinske pomoći u Podgorici i po jedan jedinicama hitne medicinske pomoći u Herceg Novom, Kotoru, Baru, Ulcinju, Danilovgradu, Cetinju, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama i Rožajama.
Ministar dr Hrapović se zahvalio Delegaciji Evropske unije, uz čiju je podršku realizovan cjelokupni projekat i naveo da su reanimobili ukupne vrijednosti oko 700 hiljada eura, a da je kroz ovaj projekat završena i edukacija zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kako bi na najbolji način koristili savremenu opremu i pružali građanima zdravstvenu zaštitu iz opsega urgentne medicine. Unapređenjem kadrovskih kapaciteta i osavremenjavanjem voznog parka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, značajno će se unaprijediti kvalitet rada u oblasti urgetnog terenskog medicinskog zbrinjavanja povrijeđenih i oboljelih i obezbijediti dostupna i efikasna zdravstvena zaštita za sve građane, kako u gradskim i prigradskim tako i u ruralnim područjima Crne Gore.
Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Saša Stefanović istakao je da je projekat uspješno realizovan zahvaljujući Ministartsvu zdravlja, koje je prepoznalo važnost unaprjeđenja ove oblasti i kandidovalo ga kao prioritet za IPA fondove. Na ovaj način, kako je kazao dr Stefanović, značajno će se unaprijediti kvalitet urgentnog medicinskog zbrinjavanja, kako ambulantnog, tako i terenskog na teritoriji cijele Crne Gore.