26. jul – Donacije EU i UNICEF podrška imunizaciji u CG

0
25

Donacije koje ostvaruju međunarodne organizacije poput UNICEF-a i EU, značajna su podrška Ministarstvu zdravlja u aktivnostima usmjerenim na okončavanje pandemije i povećavanje stope imunizacije djece.

– Borba sa COVID-19 pandemijom pretvorila se u maraton gdje niko ne može sam biti pobjednik. Solidarnost i pomoć koju su pružile i koje pružaju međunarodne organizacije veliki su podstrek da izdržimo i pandemiju ostavimo za nama. Vakcine su naša ulaznica za zdravu i sigurnu budućnost, zato pozivam građane, a posebno mlade da se vakcinišu i budu dio rješenjakoje će nas vratiti starim navikama i normalnom životu-  poručila je ministarka zdravlja Jelena Borović-Bojović.

Kroz projekat koji finansira EU, obezbijeđeno je 1.120.000 eura kao podrška naporima Vlade u borbi protiv pandemije COVID-a-19, kao i za jačanje usluga rutinske imunizacije.

– Pandemija COVID-19 još uvijek nije prošla, ali sada imamo efikasne alate za borbu protiv nje. Pozivam sve u Crnoj Gori da se vakcinišu kako bismo zajedno, uz pomoć vakcina, pobijedili ovu i druge bolesti“, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

UNICEF će donirati 9.600 PCR testova za COVID-19 Institutu za javno zdravlje, a finansijska vrijednost ove donacije je skoro 60,000 eura. Uz to, UNICEF će donirati frižidere za vakcine i drugu opremu neophodnu za pravilno skladištenje vakcina u cijeloj zemlji, kao i 300.000 špriceva i igala za podršku imunizaciji. Donacija opreme vrijedna je oko 85.000 eura.

– Vakcine spašavaju živote. Želimo da podržimo Crnu Goru da spasi što više života tako što će se pandemija okončati imunizacijom i poštovanjem mjera #DistancaRukeMaska, kao i sprečavanjem izbijanja ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti putem redovne imunizacije u djetinjstvu“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.