26. maj – Donacija AstraZenece i Hajriza Brčvaka bolnici Brezovik

0
94

Biofarmaceutska kompanija AstraZeneca i Fondacija Hemiias e. V, humaniste i biznismena Hajriza Brčvaka donirali su Idylla aparat za detekciju EGFR mutacije Bolnici Brezovik, vrijednosti 46.000 eura.

“Idylla platforma, real-time PCR je aparat za detekciju EGFR mutacija kod pacijenata oboljelih od nesitnoćelijskog karcinoma pluća. Kod oboljelih sa prisutnom EGFR mutacijom dostupni su i odobreni target lijekovi kao najsavremeniji način liječenja

uznapredovalog/metastatskog NSCLC koji su u znacajnoj mjeri produžili period preživljavanja bez progresije bolesti”,  saopšteno je iz Bolnice Brezovik.

Ketridže za rad ovim aparatom je donirala kompanija AstraZeneca koja, kao globalna inovativna biofarmaceutska kompanija, daje veliki doprinos u pronalaženju, razvoju i distribuciji inovativnih lijekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, uključujući i oblast onkologije.

Ovom donacijom se u Specijalnoj bolnici Brezovik zaokruzila kompletna histohemijska i imunohistohemijska kao i molekularna dijagnostika karcinoma pluća.