26. maj – Podrška UNICEF-a za veći obuhvat imunizacije MMR vakcinom

0
97

Povećanje obuhvata imunizacije, sa naglaskom na MMR vakcinaciju, promocija dojenja i širenje inicijative Porodilišta po mjeri beba, kao i izrada Strategije za rani razvoj djece u Crnoj Gori, prioritetne su aktivnosti u kojima će Ministarstvo zdravlja imati nedvosmislenu, sveobuhvatnu pomoć i podršku UNICEF-a, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa Sabinom Žunić, vršiteljkom dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Žunić je istakla da je UNICEF i u prethodnom periodu imao veoma dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja i da očekuje da će se nastaviti kroz realizaciju zajedničkih projekata, s ciljem unapređenja zdravlja građana, sa posebnim fokusom na najmlađu populaciju.

Izražavajući zahvalnost na čestitkama i dosadašnjoj pomoći, ministar Šćekić je kazao da će se realizacija već započetih projekata sa UNICEF-om nastaviti u punom kapacitetu, ali istim tempom će se sprovoditi i aktivnosti kada je u pitanju imunizacija djece i dojenje, kao i izrada strateških dokumenata.

– Veoma je važno da podignemo svijest građana na viši nivo i da na bazi zakonskih rešenja, struke i nauke, nađemo najbolji put kako bi se, prije svega roditelji, oslobodili predrasuda i uticaja antivakcinalnih lobija i shvatili nemjerljivi značaj vakcinacije za zdravlje i život njihove djece. Takođe, s obzirom da su pedijatri prvi u zdravstvenom sistemu koji brinu o zdravlju djece i sprovode proces redovne imunizacije, neophodno je u prvom redu njihov angažman, kako na pravi način roditelje uputili u sve prednosti koje dijete ima ukoliko se vakciniše i u tom smislu dobrodošla nam je vaša pomoć i podrška – kazao je ministar Šćekić.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori kazala je da se raduje nastavku prijateljske saradnje s Ministarstvom zdravlja u korist djece i majki.

– U periodu pred nama nastavićemo intenzivno da radimo na zaštiti djece od zaraznih bolesti kao što su male boginje, zauške i rubeola. Drugo važno područje u kojem nastavljamo započetu uspješnu saradnju je podrška isključivom dojenju djece, od savjetovališta za trudnice do porođaja i izlaska iz porodilišta. Radujemo se i početku razvoja prve nacionalne strategije ranog razvoja djece koja će biti ključna za ostvarivanje zdravstvene zaštite najmlađe djece u Crnoj Gori – poručila je Žunić.

Sastanku su, pored ministra Šćekića i v.d. šefa predstavništva UNICEF-a prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu dr Slađana Ćorić, kao i predstavnici UNICEF-a Ida Ferdinandi i Gorana Banda.