30. maj – U Centru za kardiohirurgiju KCCG počela primjena minimalno invazivnih operativnih procedura

0
96

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić primio je predstavnike italijanske bolnice San Bortolo iz Vićence, kardiohrurge dr Lorisa Salvadora i dr Oliveru Rašović, povodom njihovog angažmana u Centru za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore, gdje su počeli primjenu minimalno invazivnih operativnih procedura.

Eminentni italijanski ljekari, koji ove procedure u Vićenci izvode rutinski i iza sebe imaju veliki broj uspješnih operacija, iskazali su spremnost da, kako su naveli, kolegama iz Crne Gore prenesu svoje znanje i iskustvo. Tokom vikenda uspješno su urađena dva operativna zahvata, a planirano je još pet operacija.

Ministar Šćekić je istakao da je cilj Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema da uvođenjem savremenih metoda liječenja i dijanostike, pacijenti imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svojoj zemlji i da je u tom smislu, angažman italijanskih ljekara višestruko važan. On je izrazio očekivanje da je ovo samo početak saradnje i da se nada da će se ona dugoročno intenzivirati na obostrano zadovoljstvo.

Prema riječima ministra zdravlja, od posebne važnosti je što će svi zdravstveni radnici u Centru za kardiohirurgiju KCCG proći obuku, koju će uz izvođenje operativnih procedura, sprovoditi italijanski kardiohirurzi, kako bi u dogledno vrijeme ove procedure izvodili samostalno i rutinski i bili referentni, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

Sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu dr Slađana Ćorić, direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović i direktor Centra za kardiohirurgiju dr Srđan Pavićević.