27. maj – Turska strateški partner i prijatelj Crne Gore

0
103

Crna Gora i Turska u kontinuitetu imaju dobre odnose i saradnju u oblasti zdravstva, koja je rezultirala brojim zajedničkim projektima, vrijednim donacijama i drugim vidovima pomoći, koji su značajno unaprijedili zdravstveni sistem naše zemlje, ocijenjeno je na sastanku ministar zdravlja Dragoslava Šćekića sa ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Na sastanku je naglašena obostrana spremnost da se ta saradnja u narednom periodu nastavi i unaprijedi na dobrobit građana obje države.

Ministar Šćekić je uputio izraze zahvalnosti Turskoj na dosadašnjoj pomoći i brojnim vrijednim infrastrukturnim projektima u zdravstvenom sistemu, koji su od velike koristi i zdravstvenim radnicima i pacijentima kojima se pružaju zdravstvene usluge. On je upoznao ambasadorku sa strateškim ciljevima Ministarstva zdravlja u narednom periodu, a to su, kako je kazao, prije svega, vraćanje povjerenja građana u zdravstveni sistem, što ćemo postići infrastrukturnim, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem, kroz adekvatno normativno uređenje, a u ostvarivanju tih zadataka od neprocjenjivog značaja upravo je podrška i sardanja sa Turskom i učešće turskih kompanija u razvoj crnogorskog zdravstvenog sistema.

Ambasadorka Ozan je uputila ministru Šćekiću iskrene čestike na imenovanju i izrazila uvjerenje da će napraviti konkretne i kvalitetne korake na unapređenju sistema zdravstva. Podsjećajući na dosadašnje brojne vrijedne donacije, koje su realizovana preko Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju, u cilju modernizacije crnogorskih zdravstvenih ustanova, ambasadorka Ozan je istakla da su apsolutno otvoreni da se ta saradnja nastavi, kako u dijelu prostrnog osavremnjavanja, tako i edukacije medicinskog kadra. Ona je naglasila da su brojni turski investitori zainteresovani da ulažu u Crnu Goru, naročito u oblast zdravstva, što bi, kako je istakla, doprinijelo podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga na viši nivo.