26. septembar – Pfizer počeo kliničko ispitivanje preventivne upotrebe svog lijeka protiv kovida

0
210

Pfizer je objavio da je počeo sveobuhvatno kliničko ispitivanje svog lijeka protiv kovida kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okružju osobe koja se inficirala.

Više kompanija, među kojima Merck i Roche, rade na takvim ljekovima koji se nazivaju antivirusni. Djeluju tako što sprječavaju virus da se replicira. Njihova primjena bi bila dvostruka: omogućiti oboljelima da nemaju teške simptome i ujedno spriječiti razvijanje simptoma kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim.

– Mislimo da će taj lijek pomoći da se virus veoma rano zaustavi – prije nego se uspije snažno replicirati – sprječavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak infekcije kod drugih – rekao je u saopštenju Mikael Dolsten, znanstveni direktor u Pfizeru.

Takav pristup se može kombinovati s vakcinama protiv kovida.

Ovaj lijek, nazvan PF-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode.

U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja učestvovaće više od 2600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lijek dvaput na dan tokom 5 do 10 dana, a drugi će primati placebo.

Lijek je već ispitan na više desetina ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje. Za sve koji su već inficirani, ovaj lijek će biti posebno djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego se virus uveliko razmnoži.

Pfizerov lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobijen prilagođavanjem nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za SARS-CoV-2. Primjenjivaće se u kombinaciji sa “slabom dozom” ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS, piše Hina.