27. februar – ODRŽANA JAVNA DEBATA O RODITELJSTVU I NENASILNOM VASPITANJU DJECE

0
316

Javna debata o roditeljstvu i nenasilnom vaspitanju djece u Crnoj Gori održana je u Podgorici u hotelu Hilton pod nazivom Zaustavimo nasilje. Konferencija je organizovana u okviru globalne kampanje o zaštiti djece od nasilja kojoj se Crna Gora pridružila u julu 2016. godine.
Kako su podsjetili iz UNICEF-a, prva faza kampanje bila je fokusirana na nasilje na internetu, dok će se druga faza kampanje baviti i zaštitom djece od nasilja u porodičnom i drugim okruženjima.
– Nasilje i nepovoljna iskustva tokom djetinjstva poput zanemarivanja, emotivnog, fizičkog ili seksualnog zlostavljanja ili disfunkcionalnog roditeljstva miniraju odnos djeteta i roditelja sa katastrofalnim posljedicama za dijete, lokalnu zajednicu i cjelokupno društvo – istakao šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.
Kako je kazao, postoji mnogobrojni naučni dokazi o tome da nepovoljna iskustva u djetinjstvu i slabo vezivanje djeteta za roditelja rezultiraju zdravstvenim problemima, lošijim obrazovnim postignućima, nezaposlenošću i često kriminalnim i nasilnim ponašanjem. UNICEF-ovo istraživanje iz decembra 2016. pokazuje da je generalno niska svijest društva o tome šta je nasilje, kao i visoka tolerancija društva prema nasilju.
Kampanja Vlade Crne Gore i UNICEF-a Zaustavimo nasilje su, kroz konferenciju u Podgorici, započeli javnu debatu na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori. Cilj kampanje je podizanje svijesti o tome da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.
U skladu sa porukom većine građana Crne Gore koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kampanja poziva društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine sa roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.
Konferenciju je otvorio ministar pravde Zoran Pažin i otpravnik poslova i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis i Perks. Na skupu su govorili i predstavnici Vlade i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.