Februar 2017.g. – AKTIVNOSTI ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI

0
304

Edukativno-motivaciona kampanja podizanja znanja maturanata o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi počela je predavanjima u Srednjoj mješovitoj školi “Bratstvo jedinstvo” iz Ulcinja i Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi “Inž. Marko Radević” iz Podgorice.
U okviru predavanja učenici su upoznati sa osnovama dobrovoljnog davalaštva krvi, razlikama između namjenskog i nenamjenskog davanja krvi, kao i sa stanjem u Crnoj Gori.
Maturanti su imali priliku i da čuju iskustva njihovih vršnjaka, volontera Crvenog krsta Crne Gore. Tokom interaktivnog predavanje učenike je zanimalo da li postoje situacije u kojima mogu odbijeni za davanje krvi, pa im je osoblje Zavoda za tranafuziju krvi objasnilo da samo zdrave osobe mogu dati krv, kao i da postoje drugi razlozi za privremeno odlaganje davanja krvi.
Nakon predavanja, maturanti organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje su godinama unazad vrlo uspješne. Tokom kampanje, koja će trajati do maja, planirano je organizovanje više od 30 edukativih predavanja u srednjim školama u svim krajevima Crne Gore.
NVO Udreženje navijača Crvene zvezde iz Kotora organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi u tom gradu. U akciji je učestvovalo oko 30 davalaca krvi.
Srednja građevinsko- geodetska škola ,, ing. Marko Radević” Podgorica, organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici. U akciji je učestvovalo više od 30 davalaca krvi.
Maturanti Gimnazije “25. maj” iz Tuzi organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama škole. U akciji je učestvovalo oko 40 učenika.
JU Srednja elektrotehnička škola ,, Vaso Aligrudić,, Podgorica , organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici. U akciji je učestvovalo više od 60 davalaca krvi.