27. septembar – LAMP testovi za Urgentni centar

0
39

Nakon što je Klinički centar Crne Gore nedavno otvorio sopstvenu PCR laboratoriju, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, prvi put u našoj zemlji, uskoro će početi i korišćenje savremenih LAMP testova. Oni će prvenstveno biti namijenjeni testiranju pacijenata prilikom prijema u Urgentni centar jer je njegov nalaz poznat 10 minuta od uzorkovanja.

LAMP tehnologija ne koristi PCR labaratoriju za analizu rezultata, što značajno rasterećuje tretnutne kapacitete. Takođe, ovi testovi su priznati i odobreni od strane Evropske agencije za ljekove i medicinska sredstva, a što je bitno sa aspekta naših EU integracija.

– Činjenica da je od početka godine do danas zdravstveni sistem Crne Gore generisao preko 550.000 COVID testiranja, a što je četvorostruko više nego tokom cijele prošle godine, dokaz je da se naša strategija upravljanja pandemijom oslanja na realnim brojkama, a ne na billo čijim željama ili ličnim interesima. Poređenja radi, istraživanja su pokazala da je Crna Gora od novca koji je potrošen tokom prošle godine od početka pandemije do oktobra za slanje nalaza u Njemačku, naša zemlja mogla da kupi dvije PCR laboratorije. To tokom prošle godine nije učinjeno. Zaboravlja se i da se tokom 2020. godine na PCR nalaz čekalo i po sedam ili osam dana što je, uz nizak obuhvat testiranja, dovodilo do skandaloznog i navodnog “praćenja” epidemije. To danas nije slučaj. Naprotiv. Em što je Crna Gora, zahvaljujući ažurnom djelanju Ministarstva zdravlja, nabavila dovoljan broj testova pa više na bacamo novac poreskih obveznika za analize u inostranstvu, em je otvorena nova laboratorija u KCCG, em uvodimo novu LAMP tehnologiju, em ubrzo očekujemo otvaranje i PCR laboratorije u Opštoj bolnici Berane – kazao je Aleksandar Sekulić, Generalni direktor Direktorata za digatalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.