24. februar – U KCCG čuveni španski hirurg operisao dva pacijenta

0
313

Pionir minimalno invazivne metode u grudnoj hirurgiji, čuveni hirurg iz Lakorunje (Španija), dr Diego Gonzalez Rivas sa kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) operisao je dva pacijenta sa tumorom pluća minimalno invazivnom metodom UNIPORTALA.

Ovo je njegova druga balkanska turneja, odnosno, posjeta balkanskim zemljama. Osim Crne Gore, posjetiće Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Bugarsku i Rumuniju.

– Operacije su dobro prošle. Jedan slučaj je bio dosta težak, mlađa osoba kod koje smo naišli na inflamatornu reakciju, ali uspjeli smo da se izborimo i osim toga sve ostalo je proteklo po planu. Ovim pacijentima danas je će ovaj vid operacije mnogo pomoći. Pri standardnoj operaciji otvara se mnogo veći rez i nakon operacije bude veliki šav. Nakon toga zahvata pacijent mora dugo da se oporavlja i tokom oporavka ima velike bolove. Sa ovom minimalno invazivnom metodom radi se veoma mali rez, i oporavak je veoma brz, tako da će on već kroz nekoliko dana moći da ide kući – kazao je dr Gonzalez na konferenciji za novinare nakon obavljene prve operacije.

Dr Gonzalez je izrazio zadovoljstvo sa opremom sa kojom raspolaževeoma naša ustanova kao i sa uslovima rada.

– Veoma sam zadovoljan, posebno sam oduševljen opremom i 4 K kamerom koju imate. Čitav proces se odvija u najsavremenijim uslovima, definitivno imate bolju opremu nego većina klinika u regionu. Čak znam klinike iz Evrope i svijeta koje imaju lošiju opremu i kamere nego vi – istakao je dr Gonzalez.

Dr Gonzalez je osim operacije održao i predavanja našim hirurzima, a utisci su, kako je kazao, pozitivni.

– Ovi ljudi koji rade ovdje su jako sposobni i obavljaju posao na najvećem mogućem nivou. Vidi se njihova strast za poslom i to je veoma bitno. Jako sam zadovoljan sa njima i nadam se da ćemo nastaviti saradnju i da će neko od njih doći na moje kurseve minimalno invazivne hirurgije – naglasio je dr Gonzalez.

Direktor KCCG dr Jevto Eraković, iskazao je zadovoljstvo zbog, kako je kazao, tri trenutka koja su danas prisutna u Kliničkom centru.

– Naravno, zadovoljan sam dolaskom našeg renomiranog konsultanta, doktora Gonzalesa koji je danas sproveo metode koje su nešto najsavremenije što se sprovodi u torakalnoj hirurgiji kao i da se te tehnike izvodimo u Kliničkom centru Crne Gore. Takođe mi pričinjava zadovoljstvo što smo u mogućnosti da KCCG nastavi jednu dobru praksu gostovanja najeminentnijih evropskih i svjetskih ljekara. Posebno sam zadovoljstvo što smo promovisali jedan novi sistem edukacije i praćenja operacija koji je veoma važan, kako za starije tako i za mlađe hirurge, da dok traje sama operacija u našoj sali je instaliran sistem gdje se pomoću dvije kamere može pratiti kompletno operativno polje u kojem hirurg vrši operaciju a poslije sa drugog sistema i čuti komentar glavnog operatera. Tako da od danas ovaj sistem će biti dostupan u Kliničkom centru – kazao je dr Eraković.

Dr Bojan Milačić, načelnik Centra za grudnu hirurgiju KCCG-a je kazao da je posjeta Gonzalesa bitna za sve kolege.

– Više od decenije je dr Gonzalez lider u minimalnoj invazivnoj hirurgiji grudnog koša. Mi smo danas radili dva pacijenta, minimalno agresivnom metodom. Mislim da je ovaj dolazak jedan ohrabrujući momenat kako za najmlađe kolege tako i za nas koji pokušavamo zadnjih godina da implementiramo ovu procedure – kazao je dr Milačić.