29. oktobar – Crna Gora liječi kovid pacijente po evropskim standardima

0
37

Crna Gora raspolaže svim ljekovima koji su neophodni za savremeni tretman i liječenje Kovid-a 19 po najnovijim medicinskim doktrinama, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u intervjuu agenciji MINA rekla da se protokoli za liječenje Kovid-a 19 u Crnoj Gori ni u čemu ne razlikuju od evropskih standardnih protokola.

– Crna Gora raspolaže svim elementima savremenog terapijskog protokola za liječenje Kovid-19 bolesti. Prethodnih dana sam imala priliku da se upoznam sa terapijskim protokolom u Njemačkoj, gdje smo posjetili bolnice i intenzivnu njegu. Neposredno prije toga, obišli smo bolnice u Turskoj. Crna Gora raspolaže svim ljekovima koji su neophodni za savremeni tretman i liječenje po najnovijim medicinskim doktrinama kovida – kazala je dr Borovinić-Bojović.

Ona je navela da epidemiološka situacija u Crnoj Gori prati epidemiološku situaciju u državama u regionu i šire, i da zahtijeva i dalje veliki oprez.

Ranije je najavila da će Ministarstvu zdravlja Njemačka donirati 1.536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba, koje se sastoji od 1.536 bočica Casirivimaba i 1.536 bočica Imdevimaba za kombinovanu primjenu, a vrijednost te donacije je oko 3,17 miliona eura, navodeći da ta terapija, po pacijentu, vrijedi oko dvije hiljade eura.

Dodaje i da su monoklonska antitijela, koja se primjenjuju u početnom stadijumu kovid infekcije, u Crnoj Gori i ranije korišćena u liječenju pacijenata inficiranih koronavirusom. Podsjetila je i da je dio monoklonskih antitijela tada nabavljen iz sredstava državnog budžeta, a drugi je bio donacija.

– Monoklonska antitijela imaju funkciju da maksimalno poboljšaju imuni odgovor organizma na bolest i na taj način ubrzaju njeno prevazilaženje. Ona su upotrebljiva isključivo u ranoj fazi bolesti, ali i tada po strogim indikacijama. Postoji biološka terapija koju dobijaju pacijenti u kasnijim fazama bolesti, dakle govorimo o srednje-teškim i teškim bolesnicima. Tu biološku terapiju imamo čitavo vrijeme i koristimo je u protokolu za sve pacijente kojima je ona potrebna – navela je dr Borovinić-Bojović.

Govoreći o procesu imunizacije u Crnoj Gori, ona je navela da je u posljednje vrijeme na dnevnom nivou nešto manji broj vakcinisanih prvom dozom, što je okarakterisala kao zabrinjavajuće uz napomenu da situacija zahtijeva promptno reagovanje. Dodaje i da je ministarstvo uradilo sve da obezbijedi i više nego dovoljan broj vakcina.

Ona je rekla da je u Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano preko 56 odsto odraslog stanovništva, a revakcinisano preko 53 odsto, kao i da aktivno rade u smislu povećanja tog procenta.

Podsjetila je i da je od ukupnog broja preminulih od posljedica kovid infekcije preko 80 odsto onih koji su bili nevakcinisani.

– Ti podaci dovoljno ozbiljno govore o tome koliko je vakcinacija bitna i koliko je važno da se što prije procenat vakcinisanih podigne na još veći nivo – istakla je dr Borovinić Bojović, piše agencija Mina.